четвъртък, 7 януари 2016 г.




Ябълков Пай 




Ето и една много лесна и супер вкусна рецепта за Ябълков пай. В днешно време съществуват много негови вариации. Има Английски, Американски, Холандски, Френски и кой знае още какъв. Общото между всички тях е че всички те включват ябълки и маслено тесто. 
Смята се, че родината на пая е Англия, където много дълго време той се е приготвял без захар и с добавен шафран за по-хубав цвят.
Вместо ябълки можете да използвате и други плодове, като например ягоди. Да ползвате кафява захар или мед. Можете да нарежете ябълките на кубчета, ивици или просто да ги настържете. А за украсата на пая може да развихрите въображението си :) За сервиране може да добавите топка сладолед, разбита сметана или да го наръсите с пудра захар. Общо взето може да го моделирате както пожелаете.
Какъвто и вариант на пая да изберете, най-важното е да му се насладите.
Ето я и моята рецепта с добавени орехи и канела.


Необходими продукти:

За тестото:

250 гр. брашно
3 с.л. захар
200 гр. масло (неразтопено)
2 яйца

За плънката:

1 кг. ябълки (почистени и нарязани)
100 гр. масло
2 ч.л. канела
1/2 ч.ч захар
1 ч.ч. смлени орехи

Започваме приготвянето с омесването на маслено тесто. 
В купа пресявате брашното, добавяте захарта, маслото, нарязано на кубчета и яйцата. Замесва се гладко тесто, което не залепва по ръцете. Омесеното тесто оставете в хладилника, докато приготвяте плънката.
В тенджера разтопете маслото за плънката, добавете ябълките и захарта и задушете до омекването на плодовете. Накрая се добавят орехите и канелата, разбърква се добре и се маха от котлона. Изчакайте 5-10 минути докато сместа поизстине.
През това време разделете тестото на 2. Едната половина трябва да е по-голяма - за основата, а другата по-малката ще е за украсата на пая. Разточете по-голямата половина с диаметър малко по-голям от формата, в която ще печете пая. Аз използвах форма за торта с отлепящи се страни - по-лесно след това се изважда пая :) Разточеното тесто се полага във формата с помощта на точилката, за да не се разпадне. По-малката половинка от тестото отново се разточва и се реже на ивици, за да се оформи решетката на пая. Ако желаете може да го покриете изцяло, без да го украсите, или да изрежете различни формички от него и с тях да украсите пая. Това вече е по ваш избор и вкус. Плънката се изсипва във формата с тестото, разпределя се равномерно и накрая се украсява пая.

 Моят го украсих с лентички под формата на решетка. 


Паят се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин. или до почервеняване на пая.


 След като изстине може да го поръсите с пудра захар, а след това към всяко едно парче да добавите, както споменах по-горе сладолед или сметана.



Bon Apepetit !

Bon Appétit

Няма коментари:

Публикуване на коментар